burger menu
13 Август, 2022 bike or a scooter? bike or a scooter?

To bike or not to bike?
(Какво да изберем - велосипед или електрическа тротинетка?)

Във времена, в които цените на горивата се покачват главоломно, а градовете ни стават все по-населени, много хора си задават въпроса – Как мога да се придвижвам по-лесно и по-икономично в града. За наша радост, през последните 2-3 години забелязваме нарастващ интерес към магията на ‘‘Микромобилността‘‘. Под това понятие, разбираме всички персонални превозни средства – най-често велосипед или електрическа тротинетка.


Но как да изберем коя е по-подходящата опция за нас?

Ето няколко въпроса, които да ни улеснят при избора:


Къде и с каква цел ще караме?

С утилитарна цел (придвижване) или за рекреация/ спорт? Велосипедът покрива и двата типа употреба. Много проучвания показват, че освен заздравяване на имунната и сърдечно-съдовата система, карането на колело има тонизиращ, положителен ефект и върху психичното здраве на човека.

Тук отбелязваме някои особености. Има хора (особено дами), които изтъкват като пречка пред карането на колело, стриктния ‘дрескод’ на работното място или липса на бани/ място за преобличане. Ако изпотяването или физическото усилие представляват проблем за вас, тротинетката е по-логичния избор.

Важно е да съобразите също топографията и качеството на настилката на маршрутите, по които ще карате най-често. Според ЗДвП, скутерите които не подлежат на регистрация и могат да се движат по велоалеи са с ограничение до 25 км/ч и до 250W. Това е достатъчна мощност в почти всички ситуации, но на много големи наклони скоростта на изкачване може да падне.

Друг проблем пред скутерите е малкият размер на гумите и липсата на окачване – това прави управлението нестабилно. Форумите са пълни със снимки на травми и охлузвания, след падане със скутер. Макар и да се предлагат различни ‘’aftermarket’’ подобрения, имайте предвид, че спирачките и управлението на велосипеда си остават на много по-високо ниво. Ако имате нужда от помощ, за намиране на подходящ и безопасен маршрут – разгледайте подробната Карта на сайта ни.


Съхранение и практичност

folded electric scooter folded electric scooter

Тук е истинската сила на тротинетката. Най-разпространеният модел е само 110 см. дълъг (при средно 175 см. за велосипеда), което я прави по-лесна за прибиране в дома/ офиса или комбиниране с градски транспорт: според правилата на Метрополитен София – можете да превозвате безплатно скутер ‘в сгънато състояние‘ през целия (делничен) ден, а велосипед – само извън диапазона 7:00 – 20:00 часа. Скутерите се събират в повечето стандартни асансьори.

Недостатък при тях е липсата на възможност за превозване на багаж. Тук много хора, ще предпочетат багажника или кошницата на велосипеда. Стандартна кошница е с размер 17 х 20 см. и събира раница, лаптоп или яке. Ако държите да ползвате телефона си докато карате, колелото отново е по-добрата опция – кормилото/ стойката е точно пред погледа ви, докато при скутерите е нужно навеждане, поради изправената позиция на тялото.


Бюджет/ инвестиция

Цената на най-разпространеният модел скутери се движи в диапазона 800-1,000 лв. Това е съпоставимо с цената на доста прилично градско колело или начален клас – планинско. Разбира се има и много по-скъпи и мощни модели скутери, както и фантастични, електрически и планински колела, но те са извън обсега на тази статия.

Ако гледате на покупката като на инвестиция, велосипедът е далеч по-добрия избор. Едно добре поддържано колело може да ви служи вярно повече от 20 години. При тротинетките ключовият елемент е батерията. С клетки от най-качествените производители, очаквайте живот от около 1,000-1,200 пълни цикъла на зареждане, а при по-евтините клетки - 500 пълни цикъла, като след 300-400 се забелязва спад на производителността. Реалистично, ще можете да ползвате скутера ефективно около 2 или 3 години.


Извод

Ако размерът на превозното средство е основен приоритет за вас и ако ще се движите по гладка настилка, на разстояние не повече от 4-5км., препоръчваме тротинетката. Във всички останали случаи – доброто старо колело ще ви свърши перфектна работа. Успех при избора и се наслаждавайте на всяко каране!



share on:

facebook share facebook share


back button